sobota 25. februára 2012

Lyžiarske stredisko Val di Fassa hodnotenie

Naše hodnotenie pre lyžiarske stredisko Val di Fassa dopadlo výborne. V úvode musím podotknúť, že vychádzam z osobných názorov členov našej prázdninovej výpravy. Jedná sa o šesť lyžiarov a štyroch snowboardistov rôznej úrovne pokročilosti. Každý sa vyjadril k hodnoteniu individuálne, ocenil jemu zaujímavé skutočnosti. Jednému sa páčil snowpark, inému bufet na medzistanici lanoviek. Aby sme sa zjednotili a naše hodnotenie malo nejakú hlavu a pätu, každý z nás pridelil od jednej po päť hviezdičiek v oblastiach: lyžovačka, skipas, freeride, snowboard, bežky, turistika, aktivity, rodina, zábava (aprés-ski).

Významnou skutočnosťou pri hodnotení lyžiarskeho strediska Val di Fassa je fakt, že lyžiarske stredisko Val di Fassa je začlenené do širšieho zoskupenia štyroch približne rovnako dobrých a rovnako veľkých lyžiarskych stredísk Arabba, Val di Fassa, Val Gardena - Alpe di Siusi, Alta Badia. Všetky štyri sú vzájomne prepojené zjazdovkami a lanovkami, takže nebyť informačných tabúľ, asi by ste nezistili v ktorom z nich práve lyžujete. Asi by bolo správnejšie narábať s názvom "lyžiarske stredisko Sella Ronda", ktoré vzniklo zlúčením týchto štyroch stredísk. Preto sme sa nedokázali zamerať len na Val di Fassa a hodnotenie je určite ovplyvnené zážitkami z celej lyžiarskej oblasti.

Ďalším významným lyžiarskym bonusom je skutočnosť, že spojenie týchto štyroch lyžiarskych stredísk vytvára obrovský lyžiarsky okruh (cca 40 km) okolo nádherného horského masívu Gruppo Sella. Tento okruh sa nazýva Sella Ronda (okruh okolo Sella) a je najväčšou a najvyhľadávanejšou lyžiarskou atrakciou tochto druhu na svete. Každý lyžiar - milovník skitour, ktorý sa rád kochá nádhernou prírodou a putuje po krajine sieťou mnohých zjazdoviek a lanoviek tu zažije skutočné blaho. Bonusom je, že si môžete Sella Rondu vychutnať dva krát. Jeden deň po oranžovej, druhý deň po zelenej. Okruh je zjazdný oboma smermi. Oba sú rozdielne, ťažko hodnotiť, ktorým smerom je Sella Ronda krajšia. Tam, kde na oranžovej trase lyžujete nadol, sa pri opačnom smere veziete lanovkou nahor a opačne.

Lyžovanie

hodnotenie lyžovanie
Plný počet bodov. Najsilnejšie argumenty pre päť hviezdičiek v hodnotení lyžovanie boli: 350 súvislých kilometrov zjazdoviek v strediskách A. Badia, V. Gardena, Arabba, V. Fassa. Okruh Sella Ronda. Nádherné široké zjazdovky a perfektne upravený povrch. V neposlednom rade silne zapôsobilo aj počasie, okrem jedného dňa kedy nasnežilo (vďaka tomu sme mali ďalší deň zážitok z lyžovania v prašane) sme mali celý týždeň krásne počasie - modrú oblohu bez obláčika, slnečno s teplotami jemne pod nulou.

Skipas

hodnotenie skipas
Bezkonkurenčný skipas. Niektorí si dokonca odskočili zalyžovať do Cortiny a Kronplazu. Spolu 1200 km zjazdoviek na jeden skipas. Úžasné dobrodružstvo, celý týždeň nemusíte prejsť dva krát po tej istej zjazdovke.

Freeride

hodnotenie freeride
Lyžovanie v neupravenom snehu sme si vyskúšali všetci. Jeden deň silne snežilo, do rána napadlo vyše 20 cm čerstvého snehu. Niekoľko zjazdoviek nechali ratrakári neupravených a bolo to skvelé niekoľko hodín. Veľa možností na freeride je priamo popri zjazdovkách. Špičkové off-piste lyžovanie sa dá z Marmolady. Ďalším náročným zjazdom je Sass Pordoi 2.950 m do Passo Pordoi 2.240 m.

Snowboard

hodnotenie snowboard
Niektoré prvky v parkoch boli poškodené, alebo mimo prevádzku. Sella ronda dala našim snowborďákom zabrať, sťažovali sa na príliš veľa "kolobežkovania" a posedávania na snehu. Šírka zjazdoviek a dostatok neuválcovaného terénu sa im veľmi páčili.

Bežky

hodnotenie bežky
Bežkári si budú vo Fassa pochvaľovať, tí skalní určite poznajú pojem Marcialonga - 70 km do kopca, otočka a 70 km z kopca jedinečný zážitok na úzkych lyžiach. Perfektne udržiavané stopy.

Turistika

hodnotenie turistika
Miestne agentúry ponúkajú túry na snežniciach. Niekoľko chodníkov na prechádzky sa nachádza v okolí Canazei a susedných dedín, ktoré sú plné ubytovaných návštevníkov. 30 km turistických trás prevažne ľahkých poslúži na 2 - 6 km prechádzky na čerstvom vzduchu. Náročnejšie túry je potrebné realizovať so sprievodcom. Údolie Fassa nie je práve zamerané na tento typ zimných aktivít. Číslom jedna je tu lyžovačka.

Aktivity

hodnotenie aktivity
Vo Val di Fassa sa dá zabaviť aj inak než len lyžovaním. Už spomínané výlety na snežniciach, jazda na saniach ťahaných koňmi, sánkovanie, večerné lyžovanie, lezenie v ľadovej stene, bazén, termálne kúpele, korčuľovanie, squash, paragliding a iné.

Rodina, deti

hodnotenie deti
Deti si užijú more zábavy na lyžiach aj mimo lyží. Veľa programu deťom zabezpečujú ubytovacie zariadenia. Záleží na voľbe konkrétneho hotela (bazény, detské kútiky ...) Deti do 8 rokov lyžujú v doprovode platiacich rodičov zdarma. Materské škôlka aj pre veľmi malé deti, opatrovanie včítane stravy. V každej časti strediska sa nachádzajú škôlky lyžovania pre deti od 2-3 rokov s množstvom atrakcií a zábavy.

Après-ski, eventy

hodnotenie après-ski
V Canazei sa nachádza množstvo podnikov, barov, diskoték, kde zábava končí až nad ránom. Počas nášho pobytu (jarné prázdniny) sa v Canazei konal miestny folklórny festival s ukážkami histórie lyžovania, ochutnávkami miestnych špecialít, hudobnou zábavou do neskorých hodín.

1 komentár:

  1. Navštívili ste Val di Fassa? Pridajte vaše hodnotenie, pomôžete iným pri rozhodovaní, kam na lyže.
    Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť